26.10.2015

Jeg har vært stille i en periode, men jeg ser at dere er innom for å kikke til oss. Det er veldig hyggelig.

Mandag 2. november drar vi på ny kontroll på St. Olavs. Denne gangen blir det bare ei natt, så det blir nok mer hektisk enn tidligere. Planen er å trappe ytterligere ned på respiratoren. Så det blir nok blodprøver ved ankomst på mandag, nedtrapping, og en ny runde blodprøver på tirsdag. Nå er trykkene 13 over 8 (med fukting) og 15 over 8 (dagslangene). Etter neste mandag håper vi trykkene er nede på 11 over 8 og 13 over 8.

Vaksinering og synagis – Odin er mer utsatt for luftveisinfeksjoner, og vi tar derfor forhåndsregler. Alle tre har tatt den vanlige influensavaksinen, og Odin må ta en ny dose om noen uker – på grunn av alderen. I tillegg skal Odin ta synagis, som er antistoffer mot RS-virus. Den må han ta hver måned så lenge “sesongen” varer, som blir frem til våren. Vi gruer litt, for den er vond.. Men barn som er lungesyke tåler RS-virus dårlig, så Odin skal ikke ha det! I forkjølelses- og influensasesongen vil vi heller ikke ha besøk av dere hvis dere er syke! Og alle må være ekstra påpasselige med håndhygiene. Nå er Odin i strålende god form respiratorisk, null oksygenbehov og fine verdier. Hvis han blir skikkelig syk er det sannsynlig at det vil endres, og er mulighet for at vi må legges inn på St. Olavs. Så vi gidder ikke sykdom i år. Heldigvis har vi ingen barnehagebarn!

Maten er litt bob-bob. Det går relativt greit å få Odin opp i en tilstrekkelig mengde kalorier per døgn, der han spiser ca 500-600 kcal selv – og får sondet 250 kcal på natten. Han vil helst spise smoothie. Grøt og middag er mindre populært. Brødskive har jeg sluttet å tilby. Så spisingen går fint, men det kommer så mye mat i retur. 1-2 ganger per døgn kaster han opp alt han har i magen. Og det kan være tidlig på dagen, sent på dagen, under et måltid, i mellom to måltid, etter han har spist mye, etter han har spist lite, når han hoster, når han sitter i ro osv osv osv. Jeg klarer ikke å finne et mønster. Men det er fryktelig kjedelig, og det fører til mye klesvask. 

Utviklingen går så det suser. Nå setter han seg opp selv, krabber seg fremover, reiser seg hvis han har noe å stå ved, flytter seg forsiktig langs ting (f.eks. et bord) og setter seg forsiktig ned. Det er en fryd å se han, og han er så fornøyd med seg selv. Respiratorslangene er bare 1,8 m – så de er stadig for korte. Finmotorikken får og god trening, for han er veldig interessert i å sette lokk på ting (flaske, smoothiepose osv), og å stable ringer på stabletårnet sitt. Pinsettgrepet er ikke helt på plass enda, så å spise bittesmå maispuffer er utfordrende. 

Lyder og språk – sist torsdag hadde vi besøk av to logopeder fra PPT. De ble mektig imponert, for de forventet å finne et gutt uten lyd. Det samme trodde Steinar og jeg da Odin fikk trakeostomien i vinter, at vi ikke kom til å få høre han. Men han prater, roper og synger. Jeg opplever det ikke som at han sier beviste ord, men han lager mange fine lyder. Han sier blant annet nom, nom, nom når han spiser. Han sier også: hei, nei, jei, mamama, papa, dada.. Og det er helt tydelig at han kommuniserer med stemmen. Det er så fint å høre han. Selv om det til tider er utfordrende å føre en samtale med en annen voksen, for Odin roper så fælt. Hehe. 

På onsdag kommer Steinar hjem fra Nordsjøen. Det blir veldig godt å få samlet familien igjen. Han jobber mye, og vi har hektiske dager selv, så det blir lite tid til å prate sammen så lenge han er på jobb. Det går fremdeles veldig bra med hjemmesykepleien, men det er intenst å ha folk her hele tiden. Heldigvis er det få personer å forholde seg til, så det er trygt for både Odin og meg. I tillegg har vi en god tone og flyt med alle som jobber her, noe som er svært viktig. Men det er rart at de er de siste jeg snakker med om kvelden, og de første jeg snakker med om morgenen. Hvis jeg våkner og må på do på natten kikker jeg alltid på klokka for å vite om det er tid for at de skal ut å skifte maten til Odin. Jeg orker ikke treffe på folk i gangen i huset mitt, midt på natta. Så jeg har sittet på sengekanten og ventet til jeg hører de er tilbake på Odins rom, før jeg har tuslet ut i gangen. Vi er veldig takknemlige for all den gode hjelpen vi får, men vi gleder oss veldig til vi ikke lenger trenger hjelp! 

Til sist vil jeg dele videoen av Odins første år. Jeg la den ut for en måned siden, men kvaliteten var så dårlig. Om noen er interessert er det mulig å se den her. Om dere vil se den i fullskjerm må dere se den på youtube. 

Årets viktigste søndagstur.

I dag var verdens søteste bøssebærer på årets viktigste søndagstur. Vi har hatt en nydelig høstdag her på Ålvundeid.

Og læringskurven til Odin er fortsatt stigende. På fredag lærte han seg å klappe, og nå klapper han stadig vekk. Og han er stolt og strålende  fornøyd hver gang han klapper. I tillegg er han ivrig på High Five. Ofte løfter han opp hånda mi for å kunne ta High Five med meg. I tillegg danser han, med å riste på hodet, hver gang jeg spør om han vil danse. Og han vinker (nesten) hver gang jeg sier “vinke, vinke”. Så vi har mye moro om dagen. Og i tillegg til alle de fine “små”tingene han lærer seg så har han begynt å knekke krabbekoden. Han har i lang tid stått i krabbestilling, uten å forstå at han må flytte på hendene. Men i gårkveld begynte han så smått å krabbe seg litt fremover. Snart blir det vel full fart tenker jeg.

Regnskogen.

I morgen skal Odin og jeg (+hjemmesykepleien) gå med bøsse for tvaksjonen og regnskogen. Skal du? 🙂

Ps. Vi har det fint! Har hatt litt besøk hittil, og har en del avtalt besøk den kommende uken. Så dagene går fort frem til pappan kommer hjem igjen. Odin er blid, god og aktiv som vanlig.

Forgetting.

Av og til glemmer jeg trakeostomien. Det er dessverre sjeldent, men noen ganger kjennes alt helt normalt. I dag fulgte Odin og jeg Steinar til bussen, for Steinar har dratt på jobb. Og i de 15 minuttene fra bussen gikk til ettermiddagsvakta kom var Odin og jeg alene. Vi trillet en tur innom butikken på vei hjem, og jeg glemte litt trakeostomi og respirator. Det kjentes naturlig og normalt – for et lite øyeblikk.

Oftere glemmer jeg at andre sine barn ikke har respirator. Stadig vekk tar jeg meg selv i å tenke at andre må være forsiktig når de løfter ungen sin, for det kan jo bli drag på slangene. Men så kommer jeg på at den ungen jeg ser på ikke har respiratorslanger. Det kan være på butikken eller noen på tv. I en brøkdel av et sekund glemmer jeg at ikke andre trenger å ta hensyn til trakeostomi og slanger når de løfter opp barnet sitt. Det høres kanskje merkelig ut, men slik er det.

October.

Nydelig høstvær passet godt på Steinars siste frihelg før ny jobbtur. Vi har vært på tur både lørdag (Karihaugen) og søndag (Innerdalen). Søndag slo vi til med grilling på Renndølssetra med flotte folk. Det er skikkelig godt med høst på slike dager. Odin liker godt å sitte i selen, og den er god til en ettermiddagsdupp. Vi er veldig fornøyd med vår Ergobaby 360, der vi kan ha han vendt mot eller fra oss etter behov. Når han skal sove ligger han med magen mot vår mage, og når han er våken får han sitte fremover-vendt, så han har full oversikt. Det å komme seg ut gir ny energi både til kropp og sinn. 

Det har blitt mye pappakos i helga, og det er godt for alle tre. Steinar reiser på jobb på tirsdag, og kommer hjem sent onsdag den 28. oktober. Slik som ved forrige tur får Odin og jeg full oppdekning fra hjemmesykepleien den perioden. Vi er fantastisk heldige som får så mye god hjelp, men samtidig skulle vi så inderlig håpe at vi ikke hadde behovet. Utover vinteren vet vi forresten ikke helt hvordan det blir med jobb for Steinar. Turnusen hans blir endret fra og med neste tur. Den vil bli uforutsigbar, altså at han kan bli kalt ut på tur på kort varsel. I praksis klarer vi ikke å løse en slik arbeidssituasjon med behovet vårt for hjemmesykepleie – så fra neste tur vil Steinar bli sykemeldt på Odin vegne (pleiepenger). Det blir på ubestemt tid. Så etter disse to ukene på jobb blir Steinar hjemme med oss igjen. Det blir godt å ha han hjemme – men samtidig kjennes det litt ut som et steg tilbake. Da Steinar begynte på jobb igjen, var det et steg mot en normal hverdag. Men vi skal absolutt ikke klage – yey for Norge!

Odin har forøvrig blitt en propell. På fredag satte han seg opp på gulvet, for første gang. Og på fredagskvelden fikk han ikke nok, så i senga si reiste han seg like gjerne opp i stående – med å dra seg opp etter sprinklene. Det er så utrolig gøy at han har blitt så flink, samtidig som det har blitt en skikkelig utfordring å ta kveldstell med en som nekter å ligge stille. Hehe. Også er jeg spent på hvor lang tid det vil ta før han drar ut kanylen sin igjen, for slik som han turner blir det fort drag på slangene. Heldigvis får stadig flere av de fra hjemmesykepleien delta på kanyleskift, for nå er det de som både trekker ut – og setter ned ny kanyle.

Spisingen til Odin har stagnert litt igjen. Den går i bølger. Han spiser selv på dagtid, men litt mindre enn han burde – og han kaster opp en del. Så vi har vært nødt til å øke på sondingen på natt igjen, nå som vi egentlig var godt i gang med nedtrappingen. Men det virker som det går i bølger, for vi har sett det før. Jeg gleder meg til vi slipper å telle kalorier, føre døgskjema og ettersonde. Jeg gleder meg til vi vet at han spiser det han vil ha, og det han trenger. Heldigvis er han veldig flink til å drikke vann, så det går over all forventing. Han er kanskje for flink tror vi, og fyller fort opp magen med vann under måltidene.

Stille dager.

Det blir lite blogging, men her kommer ei kjapp oppdatering. Vi har det fint. Odin utvikler seg stadig, og det er så morsomt å se. Han er mye blid, selv om tann nr 8 er på vei. Han spiser relativt godt, men dessverre kommer en del av maten i retur. Vi har ei ny fra hjemmesykepleien på opplæring, for vi må ha flere folk å ta av ved feks sykdom. Forrige uke var vi på 1-årskontroll, og vaksinene medførte lett feber. I tillegg skal Odin og vi ta årets influensavaksine, og Odin skal få Synagis (“vaksine” mot RS-virus, som kan være svært farlig for syke småtasser). Om ei uke drar Steinar på jobb igjen, og jeg gruer litt allerede. I starten av november satser vi på ny kontroll på St. Olavs. Sånn – det var det! Til sist, et bilde av sola vår:

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top