Dekanyleringsforsøk

Hei bloggen! Nå skal jeg prøve å oppsummere resultatene vi har fått etter CT – ståa nå – og planen videre.

Vi har fått veldig positive svar fra både St. Olavs og Rikshospitalet etter CT-bildene som ble tatt 31. januar 2020. Aldri tidligere har Odins lunger sett så bra ut. Og det er jo helt fantastisk, spesielt når vi tar i betraktning, hvor lange pauser han har hatt fra respiratoren de siste månedene. Så legenes vurdering er at Odin ikke trenger pustestøtte på dagtid. Men han må fortsette med respirator/CPAP på natt – og ha mulighet til å få mer pustestøtte ved sykdom. Når Odin ikke skal ha pustestøtte på dagtid finnes det to mulige veier. 1) Fortsette som nå, 2) Dekanylering og maske på natt.

  1. Fortsette som nå
    Det betyr at Odin fortsatt har trakeostomi, og nese (propp) hele dagen. På natt har han respiratoren.
    Fordeler: Vi fortsetter med noe som vi vet fungerer fint. Det er trygt og forutsigbart. Vi VET at han får den pustestøtten han trenger, og at vi enkelt kan øke hjelpen dersom han har behov for det.
    Ulemper: Da har han stomien i halsen, med alt det medfører utstyr, opplærte voksne osv.
  2. Dekanylering og maske på natt
    Dekanylering er å ta ut trakeostomien, og på sikt lukke stomien (hullet i halsen). Da vil Odin være uten pustestøtte på dagtid. På natt vil han bruke nesemaske med CPAP.
    Fordeler: Han blir kvitt trachen! Han kan på sikt bade, bli med venner hjem, slippe en voksen skygge hele dagen.
    Ulemper: Det er usikkert hvor vanskelig det vil være for Odin å vende seg på maske i ansiktet.

Vi skal forsøke å gå for alternativ to. Og planen videre ser da ca slik ut:

  • Forberede Odin på den mulige endringen. Vi har allerede snakket litt om det. Han er skeptisk til å ha maske i ansiktet, og det første han sa var “da kommer jeg ikke til å få sove”. Men når jeg nevnte muligheten for å bade fritt, ble han gira og la planer for å dykke i svømmehallen med Steinar.
  • I slutten av mars skal vi til St. Olavs for å teste nesemaske. Vi skal også da snakke med legene om en videre plan.
  • Dersom alt med nesemaske går fint, og vi er sikre på at Odin kan tolerere den både på natt og ved sykdom, skal han dekanyleres i mai!! Det er HELT vilt å tenke på at det kanskje er bare noen måneder igjen med trach…
  • Ved dekanylering tar man ut kanylen av halsen, og plastrer igjen på utsiden. Det var snakk om umiddelbar kirurgisk lukking, men anestesilegen ønsket ikke det. Så da blir det å sette et plaster på halsen for å holde stomien skjermet.
  • Det første uken etter dekanylering blir uten pustestøtte både dag og natt. Dette er for å gi hullet i halsen ro til å lukke seg.
  • Så var det snakk om kirurgisk lukking i september.

Dette er spennende og skummelt på en gang. Og jeg syns egentlig det er vanskelig å fortelle om mulig dekanylering. Litt fordi vi har ventet på dette så lenge. Og litt fordi det ikke er slik vi hadde håpet det skulle bli. Vi har jo drømt om at Odin skal være så lungefrisk at han kan dekanyleres – men nå har han fremdeles behov for pustestøtte på natt. Så det er bare en delvis seier. If you see what I mean.

Men nå vet dere hva som skjer. Vi er spente på fortsettelsen.

 

Dårlig form..

Hei igjen! NÅ er jeg flink med blogginga. Men det er vel fordi det skjer nye ting. Først og fremst – nei, vi har ikke hørt mer fra Rikshospitalet. Så vi venter i spenning på respons på CT-bildene. Nå er det to uker siden bildene ble tatt, så vi hadde selvsagt håpet på svar innen nå.

Men akkurat nå er, i hvert fall jeg, litt pessimistisk uansett hva de sier på Riksen. Odin har nemlig vært ganske dårlig form den siste uka, noe som har påvirket pusten hans. Frykter derfor at en mulig dekanylering uansett blir satt på vent.

Odin fikk feber sist lørdag. Ble fort ganske dårlig, og selv om paracet fikk feberen ned, var han slapp og trøtt. Natt til mandag la han seg veldig lavt i metning, 75% – 85%. Odins nedre akseptable grense er 90%. Han fikk da ekstra oksygen for å komme opp til over 90%. Han pustet over 40 pust i minuttet, noe som er ca det dobbelte av hva han bruker å ligge på. Mandagskvelden la metninga seg lavt igjen, og vi ga ekstra oksygen. Men det tok tid før han steg i metning. Vi ringte til St. Olavs for å forhøre oss om vi kunne skru opp på trykket fra respiratoren. Odin ligger til vanlig med et kontinuerlig trykk på 8 cmh2o. Men nå kunne vi skifte til sekundærinnstillingen på respiratoren, der Odin får 14 cmh2o ved innpust og 8 cmh2o ved utpust. Altså mer luft når han puster inn.

Siden natt til søndag har Odin ligget med ekstra hjelp fra respiratoren (14/8) og ekstra oksygen deler eller hele natten. Han har blitt i vesentlig bedre form, og feberen slapp natt til tirsdag. Men det er mye slim, og mye hosting. Så nå har vi også brukt respiratoren på dagtid den siste uka. Han er fremdeles mest på nese, men også på respirator både hjemme og barnehagen. Det var et skritt tilbake, nå som vi egentlig hadde sluttet å bruke dagrespiratorene. Odin har heller ikke hatt behov for ekstra oksygen siden han var 3 år!! Så det er kjedelig å være tilbake her..

Heldigvis er verdens aller beste superhelt stort sett blid uansett. Og med ei litt sykdomsprega uke har det blitt ganske mye spilling på Playstation. Odins favoritt for tiden er nemlig å spille Lego Jurassic Park på Playstation. Og det går mye i dinosaurlek ellers også. Tuva har det forresten fint. Hennes favoritter er å leke mamma for dukkene sine, leke i dukkehus og kle seg ut som Elsa fra Frost. I dag var det masse snø ute, så vi startet helga med en aketur for hele familien.

 

God helg – og god vinterferie!

Intet nytt

Vi venter og venter på svar fra CT. Vi har fått et foreløpig svar fra St. Olavs, der radiologen mente lungene så bedre ut enn tidligere! Det er jo fantastiske nyheter. MEN de vil ikke si noe om hva det kan bety for den videre gangen før legene på Rikshospitalet har kommet med sin vurdering. Så vi er optimistiske, men avventende. Så snart vi vet noe mer skal jeg oppdatere. For jeg vet mange er spente med oss!

Ellers hadde vi ansvarsgruppemøte på fredag. Det er et møte som samler de ulike instansene som følger opp Odin. Det har vært litt ulikt hvilke instanser som har deltatt etter behovet til Odin. Men nå er det hjemmesykepleien, barnehage og – nytt fra dette møtet – SKOLEN! Det var et bra møte – og dersom Odin fortsatt har trach ved skolestart har jeg stor tro på at det vil gå veldig bra. Både hjemmesykepleien og skolen er løsningsorienterte og positive.

Nå i helga har Odin blitt syk. Det er lenge siden sist, og vi har nok vært litt spent på hvordan han vil takle det nå som han er uten pustestøtte på dagtid. Men med høy feber og veldig nedsatt allmenntilstand ser vi at pusten er mer anstrengt. Så vi har hatt han mye på respiratoren det siste døgnet – også fordi han uansett er ca stilleliggende/sittende. Det har også vært mye slim, og da flyr proppa vegg-i-mellom som et prosjektil.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top