Fin sommer

Lenge siden sist. Jeg har blitt dårlig på å oppdatere. Men det er jo mye fordi livet bare suser avgårde, og det egentlig ikke skjer mye nytt. Vi har det fint alle fire. Barna har blitt så store, både fysisk og på andre vis. De sier så mye morsomt, og har mange store tanker om livet. Nå har Odin begynt på “skolestarter-gruppa” i barnehagen. Hans siste år som barnehagegutt er i gang. Og Tuva har begynt på storbarnsavdeling. Tuva er en papegøye, og hermer etter både talemåter (“det er alvorlig godt med nachos”, sa hun her en kveld) og kan f.eks. gjenta drømmen Odin fortalte om i går som sin egen.

 

Sommeren 2019 har vært fin. Vi har vært en del hjemme, men også hatt flere fine turer. Sommeren startet med ei lita uke sørover. Vi tok tog, og hadde supre dager på Hunderfossen og Barnas Gård. Dette er tredje sommeren på rad vi drar dit, og det er like artig hver gang. Ungene blir større, og både får lov til og tør å ta nye attraksjoner for hvert år som går. I år var eventyrskipet storfavoritten (Odin og Steinar tok det fire ganger på rad). Etter tre netter på Hunderfossen tok vi toget videre til Oslo, og Danskebåten til København. På forhånd tenkte jeg at ungene kom til å syns en stor båt var veldig spennende, men det var overraskende lite fengende. Ikke at vi ikke likte oss, men de var ikke så interessert i å utforske, gå på dekk osv. København ble dessverre en skuffende affære. Det var nydelig vær, 30 grader, og vi skulle til København Zoo og treffe noen venner der. Vi skulle bare være i København fra ca kl. 10 – 16. I taxien på vei til dyrehagen kastet Odin opp (vi hadde heldigvis en pose tilgjengelig). Vi tenkte han kanskje var bilsyk, selv om han egentlig ikke pleier å bli det. Inne i dyrehagen kastet han opp mange ganger til.. Vi prøvde å kikke på litt dyr, da vi hadde ei vogn å kunne dra dem rundt. I et håp om at formen skulle bedre seg avventet vi litt. Men han ble ikke bedre, og etter en times tid fant vi ut at vi bare måtte dra. Heldigvis kunne vi dra hjem til kjentfolk, og Odin fikk seg en dupp på sofaen mens vi andre spiste lunsj og mimret. Tilbake på båten ble også Steinar dårlig.. Så det endte med at Tuva og jeg kjøpte oss en annen lugar for kvelden, så vi kanskje slutte unngå å bli smittet. Det klarte vi heldigvis. Og ila natten ble i hvert fall Odin frisk, og var i fin form fra neste morgen. Tilbake i Oslo hadde vi en fin dag på Naturhistorisk Museum (det var skikkelig fint!), og fikk se et skjelett fra en Tyrannosaurus Rex (kult til Odin som har en dinosaur-fase), og middag med slekta. Vi hadde ei natt i Oslo før vi tok toget hjemover. Det tar ca 5 timer med tog fra Oslo til Oppdal, men det gikk som en lek. Ungene storkoste seg i lekevogna nesten hele turen – herlig.

Etter noen uker der Steinar var på jobb, og ungene i barnehagen, tok vi ferie på nytt. Vi hadde ei deilig helg hos Steinars søsters feriehus på Garten (Fosen). Det er ved sjøen, så vi fikk både fisket etter krabbe og vært ute i båt. Odin og Tuva elsker de store søskenbarna sine, så besøk der er alltid en suksess. Vi dro rett fra Garten til Trondheim, noe som også bruker å falle i smak hos ungene. Der er det mye familie, og også et minisøskenbarn som kom i sommer. Så hadde vi nesten ei hel ferieuke hjemme, og det var da det var så varmt. Vi syns det var godt å være hjemme når det ble så varmt, for da kunne vi ha late dager hjemme med plaskebasseng i hagen. Og vi tok oss flere turer på stranda. Vi har og gått noen turer til Innerdalen, Norges vakreste dal. Nå har ungene blitt så store at de går store deler av veien selv – men hjem igjen må det litt bærehjelp til.

Etter hjemmeferien dro vi til Ålesund. Det er en veldig fin by. Høydepunktene var:

  • Vi fikk leid en veldig fin leilighet på Airbnb (første gang vi har prøvd)
  • Atlanterhavparken – for et flott sted for både liten og stor
  • Å treffe en familie vi ble kjent med under oppholdet på St. Olavs. Det er fint for Odin å treffe andre barn med trach, og veldig deilig for oss foreldre å prate med andre om både tiden som har vært, og hvordan livet er nå.
  • Lekeland i Ålesund er poppis – og har et stort utendørs anlegg også (som vi ikke fikk prøvd da det regna MASSE)

 

Tuva slutter med smokk i ferien, og det gikk sånn middels greit. Vi hadde forberedt henne (og oss) i lang tid. Alle visste at når vi skulle til Atlanterhavsparken i Ålesund skulle babyfiskene der få smokkene. Odin ville gi bort en av sine gamle smokker og, selv om han sluttet med smokk i 2015. Opplegget i Ålesund var supert. I Atlanterhavstanken (4 millioner liter vann og 500-600 fisker) kommer det ned en dykker for å mate fiskene. Etter matingen tar dykkeren frem smokkene som barna har gitt bort, og barna kommer frem og får diplom. Etterpå fikk vi være med opp på “bakrommet”, og se tanken ovenifra, og hilse på dykkeren. Det var en kjekk opplevelse for store og små. Det var ikke like kjekt da vi skulle legge oss den kvelden, og Tuva hadde hjertesorg. Hun gråter til vanlig også, men da mest når hun er sint/lei eller har slått seg. Nå gråt hun så sårt, og ville ikke en gang ha trøst. Hun la seg bare med ryggen fra meg og gråt seg i søvn, nærmere kl. 22. Det gikk heldigvis raskt bedre, og allerede neste kveld sovnet hun uten gråt. Men ikke før ca kl. 22. Hun fikk rett og slett lakenskrekk, og ville ikke sove. Det henger fremdeles igjen, og hun er seig på kveldene.

Sommerferien ble avsluttet med en liten tur til Trondheim. Jeg dro noen dager før resten, og fikk meg en husmorferie med venninner, tantebarn og bryllupsforberedelser. Så kom Steinar og ungene opp for å bli med på bryllupsfest til min bror og svigerinne. Hurra for kjærligheten!

Odin har hatt en god sommer. På våren og tidlig på sommeren var vi alle syke flere runder. Både forkjølelse og omgangssyke. Men den siste tiden har vært veldig fin, og det har vært lite slim i trachen. Sensommeren og høsten virker som Odins beste tid mtp. sykdom og slim.

Sorry, nå har jeg skrevet alt for mye. Begynte å skrive mens jeg la ungene, og nå sover begge to. Så da kan jeg slenge meg på sofaen med litt HBO. God lørdag! 🙂

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top