A happy ending.

Steinar og jeg er enig om at vi skal komme igjennom denne opplevelsen, fordi vi er sikre på at det blir en lykkelig slutt. Og for å vise hvordan en slik “slutt” kan være skal jeg fortelle litt om min tremenning sine opplevelser. Hun har sagt at jeg kan skrive litt om hennes gutt her på bloggen. 

Beate og hennes mann var på tidlig ultralyd like før påska 2012. Der fikk de  en lignende beskjed som Steinar og meg, og ble sendt til St. Olavs umiddelbart. Der fikk de vite at det var 90% sjanse for at dette ikke ville gå bra. Men i dag har de en snart to år gammel gutt, som er frisk og fin! 🙂 Han ble tatt med planlagt keisersnitt ca 3 uker før termin. På operasjonssalen var det fullt opp, og Beate anslo at det var 18-20 personer der inne for å ivareta henne og gutten. Etter han ble hentet ut var det et team med personer fra nyfødt intensiv som klargjorde han for reise mens Beate ble sydd igjen. Hun fortalte at fra operasjonsbordet kunne hun se bort på sønnen, og at legene ect. stilte seg slik at hun kunne se direkte på han. Så trillet de gutten til nyfødt intensiv for undersøkelser. Når han var 4 timer gammel ble han operert. Omphalocelen hans virker ganske lik som lillegutt sin, begge med hovedsaklig lever. Legene var ikke sikre på om de fikk lukket buken eller om han måtte ha silo, men de klarte å få alt på plass i løpet av en operasjon. Operasjonen varte i 4 timer. Etter den sov han i et døgn. Når han var to dager gammel fikk foreldrene holde han for første gang. Mor fikk og forsøke å amme, noe som gikk overraskende godt. Dessverre gikk det “for godt”, for gutten spiste mer enn legene var sikre på at han tålte. Derfor måtte de bruke sonden til å hente ut maten fra magesekken hans. Etter det tok det tid før hun fikk forsøke å amme igjen, fordi de måtte overvåke hvor mye han spiste. Når hun endelig fikk lov til å amme han igjen ønsket han ikke å arbeide for maten. Jeg frykter at det kan bli likt med lillegutt her, da det visst nok en vanlig at barn som får sonde og/eller flaske blir vant til å bare “få” maten, og derfor ikke vil gjøre jobben med å suge fra brystet. To uker gammel fikk gutten reise hjem med familien sin. Han reiste hjem med sonde, og de fikk jevnlig besøk av sykepleiere fra St. Olavs. Dette er kun et tilbud for de som bor innen en viss radius St. Olavs. Men det er utrolig godt å høre at det kan gå så godt, og så raskt. Når han var 1,5 år gjennomgikk han operasjon nr. 2. Det var først da legene gikk inn for å lukke magemusklene. Altså hadde han i halvannet år en brokk, men der alt lå innenfor huden. 

I dag er gutten hennes en nydelig liten gutt, med et arr på magen. De følgene han har fra omphalocelen i dag er minimale. Han er på grensen til undervektig, noe som trolig kommer av at tarmene ikke klarer å ta opp all næring i maten som en følge av trauma påført pga. omphalocelen og operasjonen. I tillegg sliter han (og mange andre vi har lest om) med fordøyelse og refluks. Den kanskje mest “alvorlige” følgen (i hvert fall i mine øyne) er at leveren hans ligger nede i buken i stede for bak ribbeina. Leveren har en rekke viktige funksjoner, og vi har bare en – derfor er det kritisk om den skades. Når leveren hans ligger i buken er det en risiko for at den skades ved et f.eks. fall, og i følge tremenningen min fører det til grundige kontroller og røntgen om de er på legevakta med gutten. 

Det er godt å ha hørt Beates historie. Det er en lykkelig historie, akkurat slik vi håper vår blir.

1 dag.

Cesarean section.

Fredag 26.9. var vi på vår siste visitt på St. Olavs før det hele braker løs på mandag. Tre timer, med mye venting, ble brukt som forberedelse til keisersnittet. Først fikk vi en fellessamtale hos jordmor. Vi var fire vordene mødre + to fredre. Vi fire skal ha planlagt keisersnitt mandag og tirsdag kommende uke, og lillegutt er førstmann ut. Etterpå snakket jeg med jordmor alene, og hun tok litt blodprøver og slikt. Etter det snakket Steinar og jeg med en anestesilege og en gynekolog. De fortalte om inngrepet og vi fikk mulighet til å stille litt spørsmål. Til sist tok de CTG hvor de måler hjertefrekvensen til lillegutt over en liten periode for å kontrollere trivselen hans. Alt ser helt bra ut, og jordmora var fornøyd. 

Fra midnatt natt til mandag må jeg faste, i tilfelle det mot formodning blir nødvendig med narkose. Tidlig mandag morgen kjører pappa oss ned til St. Olavs. Keisersnittet blir mest sannsynlig gjennomført mellom kl. 8 og 9 på morgenen. Det kan bli forskjøvet om det kommer noen hastesnitt i mellom. Steinar får være tilstede under operasjonen, i grønn drakt og med munnbind og slikt som hører til. Han får sitte ved hode mitt. Jeg vil få spinalbedøvelse. Den fungerer slik at jeg kjenner berøring/trykk, men ikke smerte. De setter den med ei tynn nål i ryggmargen, men i følge anestesilegen skulle ikke det være smertefullt. Heldigvis er jeg ikke nål-redd. Fra de starter kuttet tar det 5 minutter før lillegutt er ute. Og forhåpentligvis får vi høre han gråte. Han vil umiddelbart bli lagt i kuvøse for å bli undersøkt av leger/kirurger. I mens de undersøker han kan jeg se bort på han fra operasjonsbordet, og Steinar har mulighet til å stå ved kuvøsen hans. Så blir lillegutt tatt til nyfødt intensiv, og jeg blir sydd igjen. Hele keisersnittet tar ca 30-45 minutter. Så må jeg ligge på oppvåkning/overvåking i ca 2 timer mens jeg får tilbake førligheten i bena. Etter det blir jeg forhåpentligvis trillet i seng inn på nyfødt intensiv for å se lillegutt. Legen forberedte meg på at jeg ville være i dårlig form de første dagene, men jeg vil få smertestillende etter behov. Stingene vil forsvinne av seg selv, og jeg vil nok sitte igjen med bare et lite arr. Jeg gruer ikke for keisersnittet nå, men det var lenge en stor sorg å ikke skulle få føde normalt. Nå er jeg bare spent på å møte lillegutt. <3

2 dager.

Update: 37+2

I dag var vi på den siste ultralyden før lillegutt melder sin ankomst. Dette var vår 13. ultralyd. Litt rar tanke at neste gang vi ser han er han i farger, og ikke bare i 2D. Og forhåpentligvis er han i fullt volum. Det ble en relativt rask ultralyd der legen bare så over han generelt, og så mer grundig på spesielt pungen. Alt ser bra ut, og hun fortalte at hun var beroliget i forhold til pungen og tarmen nå. På mandag ønsket hun å være tilstede under keisersnittet for å se på han i “virkeligheten”, og ba om tillatelse til å fotografere han. Hun vil sammenligne eller se på hvordan han ser ut i virkeligheten i forhold til på ultralyd. Bildene vil hun blant annet bruke i undervisningssammenheng. Steinar og jeg syns det er veldig fint om hun og andre kan lære av dette, og bruke kunnskapen for å hjelpe andre. 

Nå gleder vi oss til neste gang vi ser han. <3 Slik ser han ut i dag, bare 4 dager før fødsel. Skikkelig trutmunn! 

4 dager.

Family photo.

Vi teller dager til mandag, og lillegutt sin fødselsdag. Nå har det blitt skikkelig høstvær i Trondheim, og i skrivende stund er det 9 grader og regn. Men tirsdag var en nydelig høstdag, og Steinar og jeg fikk oss noen gode timer ute. Vi var en liten tur i skogen på leting etter sopp, og ved Nidelva for å ta noen bilder. Der tok vi et bilde av oss alle tre. Det blir det første familiebildet av oss. <3

I dag skal vi på siste ultralyd ved St. Olavs. I morgen skal vi på forberedelse til det planlagte keisersnittet. Så er det bare ei lita helg igjen før lillegutt kommer. Dagene går fort, men samtidig så uendelig sakte.

4 dager.

Still waiting.

Litt sen oppdatering, men det blir ikke keisersnitt før den planlagte datoen. Legen ringte først etter kl. 18 i går kveld. Hun hadde snakket med kirurgen, og de var enige om at det var lite fare for at det skulle bli skade på tarmen når den ligger i pungen. Likevel ville hun at vi skulle komme innom for en ekstra ultralyd, så nå har vi ny ultralyd på torsdag. Nå skal vi bruke de siste dagene som planlagt, med familie og venner – og med en hel del avslapping. 

6 dager.

Update: 36+6

Nå har vi “flyttet” til Trondheim, og blir her frem til alt er over. Planen denne uka var ultralyd i dag, og samtale/forberedelse til keisersnittet på fredag. Resten av tiden skulle vi/skal vi tilbringe med familie og venner – i tillegg til at vi skal ha en hel del avslapping! 🙂

I dag var vi på ultralyd, og der fikk vi gode nyheter (endelig!). I følge legen var det helt tydelig tarmer i pungen. Det betyr at lillegutt har en lyskebrokk i stede for en svulst, noe som vi er veldig glade for. Det betyr fortsatt at det blir kirurgi, men nå slipper vi all den ekstra usikkerheten en svulst bringer med seg. Sist nevnte kirurgen f.eks. cellegift – men det slipper vi å bekymre oss for nå. Pungen har vokst litt, og er ca 4,5 cm i diameter. Det er den venstre siden som er stor. Men legen mente hun så både høyre og venstre testikkel, så de er på plass. Og sist fant ikke ultralydlegen (ei anna ei enn vår faste) penis – men den var heldigvis på plass i dag.

Omphalocelen er lik seg. Lever, litt tarm og litt over 5 cm i diameter. Den har ikke endret seg særlig siden den ble oppdaget, bortsett fra at den selvsagt har vokst litt. 

Lillegutt har vokst siden sist, og følger sin egen kurve fint. Nå lå han på +7 mm på hodemål, -19 mm på magemål og lårbeinet på +3 mm. Altså virker han ikke liten på hodemål og lårbein, men magen trekker ned. Nå har han -23% i vekstavvik. Det samme som forrige gang. Jeg skal innrømme at jeg er litt spent på hvor stor han er når han kommer ut. 

Til sist på ultralyden i dag sa legen at de kunne se litt trangt ut i åpningen til pungen. Vi forsto det som at tarmene kan ligge i/komme i klem. Derfor ville hun konferere med sine kolleger og kirurgene om det er aktuelt å framskynde keisersnittet. Så i løpet av dagen i dag vil vi få en telefon med litt mer informasjon. Spennende.

Vi fikk noen bilder i dag, selv om ingen ble spesielt gode. Lillegutt er alltid særs aktiv på ultralydene, og i dag toppet han det hele med en skikkelig hikkerunde. Men det er veldig morsomt å se på han. Han smattet og holdt på når vi så på ansiktet hans i dag. Steinar er overbevist om at han drakk, og det kan godt stemme, for ikke lenge etterpå kom hikken.

7 dager. Eller mindre.. 😉

10 days and counting.

Nå er det 10 dager igjen til fødselsdagen til lillegutt. Vi teller dager, og gleder oss. Mye av dagene nå går med til forberedelser her hjemme. Nå begynner det meste å være på plass til lillegutts ankomst. Jeg erfarer at gravide begynner med “nesting”/redebygging. I tillegg til organisering og ordning på barnerom og av barneutstyr har jeg vasket bilen innvendig og utvendig, ryddet i bokhyller, kjøkkenskap, kommoder og på kontoret. Men det er bare hyggelig småpusling. Vi fokuserer på det positive, og forbereder oss på den dagen vi skal ta han med oss hjem. <3 


10 dager.

Familiar.

Vel, nå har det dukket opp et “mysterium”. For noen uker siden fikk jeg vite at en tremenning av meg har fått et barn med bukveggsdefekt. Jeg gikk ut i fra at det måtte være gastroschise, siden omphalocele er så utrolig sjeldent. Men jeg tok kontakt med henne, og jammen fortalte hun ikke at de hadde fått et barn med omphalocele! Jeg er fortsatt litt sjokkert. Fikk svar fra henne sent på kvelden, så jeg så meldingen først midt på natta. Først strevde jeg med å sove videre. Og nesten morgen måtte jeg ringe til foreldrene mine før kl. 7 om morgenen. For dette var så sjokkerende. Enten er det en tilfeldighet, eller (enda verre) så er det ikke tilfeldig. 

Siden jeg fikk beskjeden har jeg/vi forsøkt å lese og spørre meg frem til noen svar. Jeg har snakket med overlegen på St. Olavs. Tremenningen min snakket med barnekirurgen de bruker ved St. Olavs. Jeg har sendt epost til Anne Brantberg (som virker som den fremste eksperten i Norge/Norden på omphalocele). Felles for legenes svar er at de mener det må være en tilfeldighet. Årsaken til det er, som jeg forstår det, fordi familiær omphalocele så vidt er omskrevet – og fordi de mener at tremenningen min og jeg er for langt fra hverandre i slekt. Legene har presisert at om det hadde dreid seg om et syndrom – f.eks. kromsomfeil – så hadde sannsynligheten for en sammenheng vært mye større. Men heldigvis er gutten til tremenningen min en frisk og aktiv gutt! 🙂 

Fra internett har jeg funnet små drypp om familiær omphalocele, og alle trekker frem sjeldenheten. “Previous studies have described familial omphalocele, and familial recurrence of omphalocele suggesting sex-linked inheritance had been observed. However, familial cases of non-syndromal omphalocele are rare,” skrev Anne Brantberg i sin artikkel om omphalocele. I tillegg har jeg lest at isolert omphalocele blir sett på som en sporadisk misdannelse med ubetydelig gjentagelsesrisiko, til tross for at det har vært rapportert funn om familiære tilfeller.** Så foreløpig får vi stole på at det er ENDA mer sjeldent at det skal være knyttet til en familie som at det skal være to tilfeldige tilfeller innad i en familie.

11 dager. 

 * http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/uog.1978/pdf

** http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S176972121100019X

Babyshower

Lørdag 13.9.2014 arrangerte verdens beste venninner babyshower for meg – og hedersgjesten i magen. Jeg forstår det som at de har strevd med å finne et passende tidspunkt, og har vært litt frustrert over at jeg ikke har fastlagte planer. Saken er at jeg pleier å planlegge en del, men har de siste månedene vært tvunget til å ta Trondheimsturene etter sykehusbesøkene. Men etter litt om og men fant de et tidspunkt som passet – heldigvis for meg 😀 I går, lørdag, tok Steinar og jeg en tur bort til bestemora hans. Og mens vi var der ble huset vårt fylt av hyggelige jenter, ballonger, mat, kaker, gaver og mer til. 

Jeg hadde mistenkt at det ville komme en babyshower, og kvelden før kvelden trodde jeg virkelig at det skulle bli. Men da hadde vi “vanlig” syklubb, selv om den ble plassert slik for å lure meg. Hehe. Når vi kom hjem rundt kl. 14 på lørdag ante jeg egentlig fred og ingen fare. Men når jeg så en husnøkkel i døra skjønte jeg at noe var på ferde. Og inne på stua fikk jeg det bekreftet. Der sto en herlig gjeng og ventet på meg – og bordet var fylt med godsaker. Jeg hadde mistenkt at jeg ville få en babyshower, men jeg hadde aldri sett for meg et slikt oppmøte. Venner og familie fra “hele” Norge. Flere kjørte timesvis for å komme, og hun som reiste lengst dro fra Elverum. For en gjeng. <3 Vi var totalt 10 jenter og to småtasser. I løpet av dagen var det totalt 12 voksne og 4 barn innom. 🙂

Først med mat (quesadillas, lefseruller, tortillachips, grønnsaker og mange ulike dipper), så med søtsaker (sjokoladekake med marshmellowsfondant, cakepops, makroner med sjokolade, muffins, body-kaker og smågodt) ble vi alle mette. Vi hadde ulike leker utover dagen, med både babygruble, quiz og gjetting av bleieinnhold! For lekne-Stine passet det godt. Også fikk Odin (og Steinar og jeg) utrolig mye fint. Han fikk seg mange nye venner i form av en teddybjørn, apekatt, hval, kosekluter, rangler og ei ku. I tillegg fikk han mange fine klær, både om han blir en liten mini og til å vokse i. En tøffing blir han i hvert fall i klærne, og han skal ikke fryse på ørene. 🙂 Ei venninne laget ei råtøff bleiekake – og to andre fylte hver sin kurv med flotte ting til både Odin og meg. 

Tusen takk for en uforglemmelig dag – helt uten noen bekymringer! Jeg er utrolig heldig som har dere, og er glad for at dere alle vil ta en del i Odin sitt liv. 

15 dager.

Update: 35+3

Ny ultralyd på St. Olavs i dag, og igjen var det ingen store nyheter. Det er vi egentlig veldig fornøyd med – for intet nytt er ofte godt nytt. I dag har vi snakket med ultralydlege, barnekirurg, jordmor på NSFM, jordmor på føden, jordmor på barsel, sosionom og lege på svangerskapspoliklinikken + diverse personer i skranker/resepsjoner. Så det blir mange folk og inntrykk i løpet av en dag. 

Omphalocelen er lik som den har vært, og der har det ikke vært endringer. Den er ca like stor i diameter.

Lillegutt ligger fortsatt under på vekstkurven, men det er magemålet som “drar” ned snittet. BPD (diameter av hodet) ligger 5 mm over snittet. FL (lårbeinet) ligger akkurat på snittet. MAD (diameter av magen) ligger 18 mm under snittet. Så totalt ligger han nå på -23% i vekstavvik. Og det er jo bedre enn sist. Men målene er uansett ikke brukbare siden magen hans ikke gir riktig bilde.

Pungen var ca like stor i diameter som sist. Den hadde ingen bevegelser, noe som tyder på at det ikke er brokk. Den hadde heller ikke synlig væske er blod i seg, som de ofte ser i tilfeller med vridd testikkel. I tillegg så det ut som en homogen-masse, altså en jevn/lik masse. Det hørtes derfor ut som om det var størst sannsynlighet for at det er en svulst i pungen. Men det er først etter fødsel at de kan vurdere hva det er, og hva som skal gjøres. Men det hørtes ut som om det var en mulighet til at de kunne gå inn kirurgisk i samme operasjon som den med omphalocelen. 

Kirurgen er veldig positiv til at alt skal gå bra, så  han og Steinar er på lag. Jeg er litt mer realistisk (pessimistisk ville nok Steinar sagt), og vil gjerne vite andre mulige utfall. Men det er godt å høre at legene mener at alt har gått veldig bra til nå, og at det er stor sannsynlighet for at det vil gå bra videre.

På svangerskapspoliklinikken fikk vi snakke med en lege for å få satt endelig keisersnittsdato. Så lillegutten vår kommer mandag 29.9.2014. Det er bare litt over to uker. Helt utrolig. Rart å ha fødselsdatoen hans klar. Det hørtes og ut som om vi får første keisersnitt den dagen, altså skjer det ganske tidlig. Før den tid har vi en ny ultralyd mandag 22.9., og fra den dagen må vi være i Trondheim. Vi har tilbud om å bo på sykehushotellet, men velger å bo hos pappa. Så blir det samtale med kirurger, anestesileger osv fredag 26.9. som forberedelse til keisersnittet.

Vi fikk og se oss litt rundt på barsel. Der så det veldig fint ut der. Lyse, fine rom – med relativt god plass. Så jeg pakker med meg hele kofferten min, som planlagt. Det er enerom, med sykehusseng til mor og sovesofa til far. I tillegg er det eget bad. Trolig blir vi boende der i 4 dager. Det var visst vanlig etter planlagt keisersnitt. Der vil jeg få hjelp og veiledning i forhold til pumping. Så flytter Steinar og jeg over til sykehushotellet. 

Alt i alt en innholdsrik dag. Men når vi dro hadde vi en relativt god følelse. Dette er, og blir tøft. Men om ikke lenge får vi se sønnen vår for første gang – og den tanken varmer. Så får vi mange andre milepæler utover ukene som kommer etter det, med første gang vi får holde han, skifte bleie, bade, trille ..og forhåpentligvis amme.

17 dager.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top