Odin og Tuva

Nå har Odin blitt storebror til ei lita tulle. <3

Torsdag 26.05.16 kl 23:59 kom lille Tuva til verden. Hun var 3370 gram, 51 cm og 35 cm rundt hodet. Litt større enn Odins 2800 gram og 48 cm – men hun er bittebitteliten! Fødselen gikk fort, og etter forholdene greit. Tror nesten det kvalifiserer som en drømmefødsel. 3 timer aktiv fødsel, bare varmvann som smertelindring og ei sprek jente som ble lagt rett på mors bryst. Etter 2,5 døgn reiste vi hjem (mot Odins 266 dager..).

Det gikk veldig fint med Odin den tiden jeg lå på sykehuset. Steinar dro litt frem og tilbake. Vi hadde hjemmesykepleie døgnet rundt disse dagene, og i tillegg barnevakt til Odin. Bestemor, onkel og tante var barnevakt, og hjemmesykepleien hadde det medisinske ansvaret. Ei fin ordning, og som gjorde at jeg kunne slappe av den første tiden med tulla. Odin har blitt så trygg nå, så han gjorde seg lite av at Steinar og jeg var borte.

Etter vi kom hjem med Tuva har Odin tatt det overraskende bra. Han er litt skeptisk, litt redd når hun skriker og ganske så sjalu når hun dier. Han prøver å klatre opp på ammeputa og henne, eller å dytte bort, eller å dra ned henne/ammeputa. Men ellers er det ei fin blanding mellom positiv interesse (vil ta litt borti, gi kos) og å være uinteressert (hun bare sover jo!). Vi prøver, og har heldigvis muligheten, til å gi Odin mye oppmerksomhet. Fordelen med at han har trach er jo at han aldri er alene – så vi er minimum to voksne på han og Tuva. Han har alltid øyne på seg, så oppmerksomhet får han jo. Men det er litt sårt for ei nybakt tobarnsmor å måtte “avvise” storebror. Heldigvis blir det nok snart bedre, og de vil ha mye glede av hverandre i oppveksten!

Odin kliper litt i lillesøsters nese like etter hun kom hjem fra sykehuset.

Hvis lillesøster skal få mat av mamma, så skal Odin også det.

Sommer!

Plutselig ble det sommer. Nydelig vær, og temperaturer som man fort blir vant til. Odin har vært ute i ca hele dag. Først gikk vi til barnehagen, UTEN respiratoren. Det var rart å legge igjen den hjemme, men så er ikke lekeplassen langt unna. Så har vi testet bæremeis for første gang. Odin satt som en liten konge, og det virker som han likte å ha utsikt og oversikt. Så har vi hatt besøk av blant annet tre aktive nabogutter. Odin begynner å bli så trygg på andre barn, så det var ikke noe problem. Og vi har vassa i sølepyttene i innkjørselen. Alt i alt en maks bra dag!

20.05.2016


Må bare dele noen bilder av han som vi har gleden av å dele dagene med. Jeg er trøtt når jeg våkner om morgenen, mer nå (40 uker gravid) enn til vanlig. Men når jeg kommer på at jeg skal være med Odin blir det mye enklere å karre seg ut av senga. Han er en morgenfugl, og deler villig på både smil, klemmer og kos. <3 Favorittene hans for tiden er å disse, å skli, brødskive med leverpostei, dører/porter/grinder, tappe vann i vasken – plaske i det – dra ut proppen, å skremme foreldrene sine, Tom og Jerry-kjeks, koseklutene, musikkvideoer på youtube, videoer av seg selv +++ mye mer.  Han har fått merkbart større apetitt den siste uka, og har gått fra å spise 1/2 brødskive til å kunne spise 2!! Vi gleder oss til vi skal veie han igjen snart, for nå må det vises på vekta. 

I dag var vi på besøk inne på barnehagen for andre gang. Odin spiste lunsj der, og det gikk over all forventning. Det virker som frykten for andre barn ca har gått helt over, og han virker mer interessert å kommunisere med dem. Det er en fryd å se hvor fort ting går seg til for han. Han har også blitt mye tydeligere i kommunikasjon med oss. Nå sier han tydelig “ja”, og rister på hodet for nei. Det er en stor hjelp å kunne stille ja/nei-spørsmål. I tillegg er han veldig glad i babling. Det er ikke mange tydelige ord, men han lager mye lyd, og mange ulike lyder. Dessverre blir lyden nesten helt borte når han er på kunstig nese…

I det siste har han vært en del på kunstig nese. Vi er nå oppe i 3 timer om dagen, fordelt på 2-4 runder. Det hele går veldig bra. I dag satte vi faktisk igjen respiratoren i bilen når vi var på butikken – another first! Planen er at vi skal til St. Olavs når han er oppe i 6 timer per døgn. De vil ha oss oppover i midten av juni, men vi må avvente å se i forhold til lillesøster. Foreløpig kjennes det ikke ut som om hun har tenkt å bli født, og jeg kan forsatt gå gravid i hvert fall to uker til… bleh! I tillegg har vi fått innkallelse til Rikshospitalet i starten av juni. Også der avventer vi litt. Men trolig blir det sånn at vi må utsette turen til senere i sommer. I verste fall er ikke lillesøster født, eller helt nyfødt, når Odin og Steinar reiser sørover. Og det frister absolutt ikke.

Det var en liten oppdatering fra oss. God helg!

17. mai

Gratulerer med dagen! <3 Vi har feiret vår første 17. mai hjemme. En hyggelig dag, men slitsomt for både store og små.Odin har utviklet seg mye siden 17. mai i fjor, men han hadde på seg samme finskjorta :p Se blogginnlegg fra fjoråret her.

Kjærleik langt inni hjerterota <3

Det er nesten høst igjen her, men det gjør ingenting – for sola skinner som aldri før <3 Odin og pappa koser seg ute mellom regnskurene. Vi har et par pauser på kunstig nese iløpet av døgnet, og prøver å få minst en av disse utendørs. En ny verden for oss alle. Godt å bli “hausa” og herja med. Odin er frisk, og de siste dagene har vi sugd 1-2 ganger totalt. Yey!

God pinsehelg videre!

Storebror in the making

Odin begynner å bli klar for storebror-rollen. For nå vil han heller trille vogna enn å sitte oppi selv.. hehe! 2 uker igjen til termin, så jeg begynner å bli ganske så klar jeg og 😉

Bedring

Odin er i mye bedre form. Feberen roet seg etter noen dager, og allmenntilstanden er på vei opp. Han er fremdeles ikke helt lik seg, men stort sett i godt humør. Mandag og tirsdag var slitsomme døgn. Mandagskvelden ble han så dårlig at vi ringte barn intensiv for å skru opp respiratoren, men det ble heldigvis ikke aktuelt likevel. Tirsdag snakket vi med hans “faste” lege på St. Olavs, og hun ville ha han oppover om han ble mer anstrengt i pusten. Heldigvis roet det seg etter dette, så det ble ikke aktuelt likevel. Vi hadde hjemmebesøk av fastlegen tirsdag, og tok prøver av både slim fra trachen, mandlene, urinprøve, blodprøve. Det er godt at han blir skikkelig fulgt opp, selv om det heldigvis ikke ble alvorlig denne gangen. Nå plages han med hoste og slim. Han våkner av hostekuler på natten, og vi må hjelpe han å få vekk slimet med både inhalasjoner og suging. I natt sugde vi 10 ganger på 45 minutter, men så sovnet han godt igjen etterpå. Hvis han ikke blir bedre skal vi prøve astmamedisin, etter anbefaling fra St. Olavs.

På onsdag var jeg på ansvarsgruppemøte. Steinar og jeg skulle dra sammen, men kunne ikke det når Odin ikke var i form. Jeg syns egentlig ikke noe om å måtte dra på sånt alene, for vi er sterkere sammen. Heldigvis var det et godt og konstruktivt møte. Vi er i full gang med planlegging mot barnehagestart i august. Før den tid skal:

– Odin tilvennes, og det har vi allerede begynt med. Det er vel derfor han blir syk.. 😉

– Personalet skal læres opp, og noen nye må trolig ansettes.Odin må ha en-til-en i barnehagen. Den praktiske opplæringen tar trolig Steinar og/eller jeg. Samtidig som vi kanskje må bruke de fra hjemmesykepleien til opplæring. Og de skal ha teoriopplæring fra St. Olavs.

– Utstyr må på plass – så både ergoterapeuten og jeg er i gang med bestillinger/tilrettelegging. Odin skal få eget soverom i barnehagen, så han får plass til både utstyr og forbruksmateriell. I tillegg er tanken at han kan trekke seg tilbake ved behov.

– Logoped arbeider med sakkynding vurdering, slik at Odin kan få et spesialpedagogisk tilbud i barnehagen. Spesielt mtp språkopplæring. Planen per nå er å starte med både visuell støtte og tegn-for-tale i tillegg til å videreutvikle det verbale språket hans.

– Rutiner må fastlegges i forhold til alt av utstyr osv. F.eks. forbruksmateriell i barnehagen – både skift/vask, varetelling og bestilling. 

Det er sikkert flere ting som skal på plass, men dette er det jeg kommer på i farta. Jeg skal innrømme at jeg blir litt stresset da alt dette skal skje, samtidig som vi blir 2-barnsforeldre og det er sommer (ferieavvikling). Vi skal jo også blant annet lære opp nye ferievikarer her hjemme. Så det blir nok ingen kjedelig barseltid – for ting går slag i slag. Lillesøster trives foreløpig godt inni magen, og viser ingen tegn til å ville starte livet på utsiden. Nå er termin om 19 dager. Vi har fått en avtale med hjemmesykepleien som vi er fornøyd med, så Odin blir passet på av en av de + svigermor under fødselen. Men jeg gruer meg litt til vi skal dra fra han, for Steinar og/eller jeg har vært med han ca hele døgnet det siste året. En av oss er alltid i umiddelbar nærhet. Så det blir rart å “gi fra seg ansvaret”…

Sykdom..

Syke barn er ikke gøy. Det er litt kos når de bare er pjuske, og ikke kan få nok av mammafanget. Men det er ikke noe fint når de plages og ikke har det godt. Odin er syk – igjen. Verre enn tidligere. Slappere og varmere. Og jeg tror alle foreldre kjenner på den samme maktesløsheten, da den eneste allierte man har er paracet. Men det er sannelig ikke enklere å ha en syk gutt som i tillegg ligger med respirator. Det gir liksom et nytt nivå til alt. Suge en gang til? Er slimet for tykt? Skifte kanyle? Inhalasjon eller ikke? Er metningen korrekt? Gi ekstra oksygen? Er pulsen for høy? Er pusten for anstrengt? Skifte innstillinger på respiratoren? Osv osv osv… Heldigvis har vi en alliert som de fleste småbarnsforeldre ikke har direkte tilgang til – overlegene på Barn Intensiv. Så nå er vi i dialog med dem om veien videre. Også håper vi Odin snart kvikner til <3

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top