Update: 28+6

Mandag 28.7. (28+6) var vi på ny kontroll ved St. Olavs. Pga. sommeravvikling møtte vi ny lege og sosionom. Denne gangen var de usedvanlig effektive, og nesten 5 minutter før den egentlige timen vår fikk vi komme inn til ultralyd. Når det var over en måned siden sist var vi naturlig nok spente på om det hadde skjedd noe endring. Men som sist var det ingen store nyheter. Intet nytt er fortsatt godt nytt! Lillegutt var svært aktiv, og sprelte livlig under hele ultralyden. Vi er glad han er aktiv, men det hadde vært fint om legen kunne fått litt bedre arbeidsforhold. Han har lagt seg med hodet ned (ikke at det spiller noe roller når det blir ks).

Omphalocelen var 4,6-4,8 cm i diameter. Det vil si at den har blitt litt større enn sist, men ikke mye. Det betyr at den har blitt relativt mindre i forhold til kroppen hans. Steinar og jeg har begynt å fått håp om at Oen er så liten at det kanskje kan få lukket buken med bare en operasjon (men dette vet de ikke noe om før etter forløsningen). Men om Oen er mindre enn 5 cm i diameter virker det som om det er større sjans.

Hjertet var likt som tidligere, og lungene kunne hun ikke si stort om – utenom at han hadde to lunger (good to know).

Vi spurte om vi kunne få et bilde, og legen var veldig behjelpelig. Dessverre var ikke lillegutt like villig, så det ble ikke noe særlig denne gangen heller. Han lå med fjeset skrått nedover, og med armer i veien. Vi prøvde å se han i 3D – men det ble bare enda rarere. Så dette 2Dbildet av fjeset er det eneste vi har.

Lillegutt vokser seg større for hver dag som går, og på de fleste målingene ligger han på gjennomsnitt. Diameter av hodet og lengden på lårbeinet er helt riktig i forhold til alderen, men magemålet blir selvsagt feil. Så når legen regnet ut vekten hans kom han på -22% i forhold til gjennomsnittet (1250 g). Vi forstod det på legen som at han fortsatt veier mindre enn gjennomsnittet, men om vi hadde medregnet omphalocelen så hadde ikke han ikke vært på -22% vekstavvik.

Sosionomen skulle mase litt på legene om å få termindato. De vil egentlig ikke si noe om når keisersnittet blir, fordi de mener at for mye kan skje som krever tidligere/senere forløsning. Nå begynner det å “haste” litt i forhold til å gi beskjed til arbeidsgiver om endelig permisjonsdato, og få sendt inn søknad til NAV. Neste kontroll på St. Olavs er mandag 11.8., om bare to uker. Kanskje vi kan få termindato da. Håpe håpe. 🙂

Alt i alt står ting bra til. Vi jobber med å få barnerom og utstyr på plass. Kanskje er det bare to måneder igjen til han er her.

Preparing for a new family member.

Selv om ingenting blir helt som planlagt – må vi og, som alle andre gravide, forberede oss på et nytt familiemedlem. Denne tiden er fylt med mange tanker, og heldigvis er veldig mange av dem gode. Dette innlegget er om de gode forberedelsene til det som kommer. 

Den voksende magen / The growing belly

Jeg syns det er stas med magen. Mest fordi jeg vet at inni der bor verdens fineste lille gutt. Nå kan jeg snakke eller synge til han når jeg føler for det, og jeg stryker ofte over magen/han. Jeg håper og tror han trives i magehuset sitt. Hver uker leser Steinar og jeg om utviklingen hans. Nå nærmer han seg 1 kg, og er over 30 cm lang. Det er ikke rart at jeg kjenner mer og mer til han, både i og utenfor magen. Han er mest aktiv når jeg er i ro, og mest på morgen og kveld. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med han. 

Litt ulike bilder. Det eldste øverst til høyre er fra 21+3, det nyeste til venstre er 25+6.

video:sparkemage

 

 Den første filmen av lillegutt. Vises bare som rykninger i magen.

Barnerommet / The nursery

Selv om han skal bo inne hos Steinar og meg når vi endelig kommer hjem fra St. Olavs, så skal han få sitt eget rom allerede nå. Det har hittil vært brukt som roterom/gjesterom, men nå skal det bli hans. Jeg har brukt de siste dagene på å male det så han får litt mer farge. Steinar skal skifte gulv + male et stort tre på veggen. Etter det er det vel “bare” innredning igjen. Men ser for meg at det i starten nå blir brukt som oppbevaringsrom for alt av babystæsj. Jeg gleder meg til han skal flytte hjem med oss. 


Barnerommet har gått fra lyst til litt mer fargerikt.

Bildene er bestilt fra Carambatak på eple.no, og rammen er RIBBA fra IKEA.

Seng og sovesofa fra IKEA. Fuglehuset skal vi snekre selv. 

Ting til en liten gutt / stuff for a little guy

Vi får, arver, lager og shopper til lillegutt. Foreløpig ligger ting bortpakket og uvasket, men jeg gleder meg til vi skal ta frem, vaske og ikke minst – bruke! Steinar og jeg bruker våre kreative sider til å lage ting til lillegutt. Det går mye i hekling, og den brune uglelua har Steinar laget! 🙂 Jeg har og tatt frem symaskinen for å lage babynest (det og med ugler). Strikkaklær arbeider bestemødrene med, eller er arvet av søskenbarn. Mye av de store tingene (vogn, bilstol, stellebord…) har vi på plass, men lillegutt kan godt vente til termin før han melder sin ankomst. Jeg gleder meg til han skal få bruke alle de fine tingene sine. 


Arva strikkeklær, stellebord til badekar, Simo-vogn, Britax bilstol oppå vogna, div. innkjøp, hjemmesydd babynest og hjemmehekla lue.


Preparing for a new family member involves a lot of good things and thoughts. Even thoug things are scary, and even more so for us, we are trying to focus on the good sides. This post is about all of the good preparations. 

Update: 24+1

I uke 24 var vi på en ny kontroll ved St. Olavs hospital. Det var akkurat 6 uker siden sist kontroll. Legene ønsket at det skulle gå tid i mellom kontrollene for å kunne se på utviklingen til fosteret og omphalocelen. I løpet av dagen gjorde vi 3 ting:

1) Ultralyd. På de 6 ukene siden sist ultralyd kunne sikkert mye ha endret seg, både til det bedre og til det verre. Men vi så egentlig ingenting nytt hos lillegutt. Vi velger å tenke at “intet nytt er godt nytt”. Omphalocelen er fortsatt stor, og ble målt til en omkrets på 12,3 cm. Det er mye i forhold til den lille kroppen.. Men vi har et håp om at lillegutt vil vokse raskere enn Oen, slik at når han blir født har den relative størrelsen blitt mindre. Inne i Oen er hele leveren og deler av tarmene hans, i tillegg er magesekken litt “dradd” mot Oen. Hjertet hans er fortsatt vridd, men legen klarer ikke å se at noe er galt med det. Etter organene er på plass i kroppen tror legene at hjertet vil vri seg tilbake til sin naturlige plass/form. 

Legen fortalte oss at det var umulig å anslå hvordan lungene har utviklet seg før han blir født. I tillegg er det en fare for at han har et syndrom som heter Beckwith-Wiedermann syndrom (BWS). En av kjennetegnene på BWS er bukveggsdefekter som omphalocele. I følge legen hørtes det ikke ut som de vet om han har BWS før etter fødsel. 

Legen målte mengden fostervann i livmoren, og det så helt perfekt ut. Hun sa at det må vi følge med videre fordi det var sett at i svangerskap med O-barn så kunne det bli for mye fostervann, som igjen kan føre til for tidlig fødsel. 

Etter en misforståelse med legen, og pga. litt lite tid fordi kirurgene plutselig hadde tid til å treffe oss, ente vi bare opp med dette bildet: 

Sirkelen til høyre er et snitt av lillegutt sin mage og sirkelen til venstre er omphalocelen.

2) Samtale med kirurgene. Etter forespørsel fra Steinar og meg fikk vi treffe barnekirurgene igjen. Vi hadde noen spørsmål om behandlingen til lillegutt. Jeg fikk et mye bedre inntrykk av kirurgene nå, og følte meg beroliget etter samtalen. Likevel har vi mange spørsmål – spørsmål som ingen kan svare skikkelig på før han kommer. 

  • Når: Like etter fødselen vil han bli fraktet til nyfødt intensiv for undersøkelser. Litt avhengig av resultatene på disse avgjør de når operasjonen blir. Vi er forespeilet at han skal inn til operasjon samme dag som han blir forløst. 
  • Hva og hvordan: Nå ser det ut som det er to aktuelle alternativer. Alternativ 1 – en operasjon hvor de får plassert alle tarmer i kroppen og får lukket buken. Alternativ 2 – en metode hvor de syr fast en slags “pose” på magen, dette kalles silo. Inne i denne posen vil organene ligge beskyttet. Over en tid – ca en uke – vil de stadig presse organene mer og mer inn i buken. Når alle organene er inne vil de fjerne siloen og lukke buken. Det er trolig alternativ 2 som er mest aktuelt da lillegutt har en stor omphalocele. 
  • Tidsperspektiv: Ved alternativ 2 blir han liggende i kuvøse med sterke smertestillende så lenge han har siloen. Ved alternativ 1 vet jeg ikke hvor lenge han vil måtte ligge slik. Etter det må vi se for oss flere uker på nyfødt intensiv hvor hovedoppgaven blir å få han til å spise. Legene kan ikke si hvor lenge vi må være der, men vi må ikke forvente noe kortere enn en måned. 

Jeg vil nok skrive mer om behandlingen senere – så dette ble bare en oppsummering på en måte. 

3) Omvisning på nyfødt intensiv. Siste post på programmet var omvisning på nyfødt intensiv. Det var ei flott avdeling, med svært behagelig personale. Først fikk vi se det rommet som lillegutt trolig skal på når han kommer dit etter keisersnittet. Det er et intensivrom hvor de undersøker han, og gjør han klar for operasjon. Steinar får følge lillegutt inn dit, og vi har fleipet om at han må gå med go pro-kamera slik at jeg i ettertid får se gutten vår i denne første tiden. Om jeg er ferdig og i form kan de trille meg direkte inn på nyfødt intensiv når jeg er ferdig med ks. 

I den første tiden vil han bo på fellesrom på nyfødt intensiv. Der er det 4 kuvøser per rom (tror jeg) og derfor får ikke Steinar og jeg mulighet til å bo med han. Vi bor på barsel og på sykehushotellet. Senere, og i god tid før hjemreise, får Steinar og jeg bo sammen med sønnen vår på et familierom. Familierommene hører til på nyfødt intensiv de også, så vi vil få tett oppfølging.

På grunn av smittefare, og fordi alle barna på nyfødtintensiven er der for å bli friske, er det begrensninger i forhold til besøk. Foreldre og søsken til barnet har ubegrenset besøkstid. Vi kan være der når og så lenge vi ønsker, bortsett fra når det er legevisitt hos noen av de andre på fellesrommet. Besteforeldre får komme på et besøk i løpet av oppholdet, og andre bes vente til vi er ute av sykehuset. 

Vi kan ta med litt klær og utstyr til gutten, og det vil vi gjøre for å få en følelse av at han er vår gutt. Klærne må kunne vaskes daglig, for de er strenge på hygiene (as should be). Han kan og ha noen bamser eller lignende ved sengen, men disse må pakkes inn i plast så lenge han er på avdelingen.

Det blir en veldig merkelig start, og absolutt ikke slik man drømmer om at barseltiden skal være.. Men etter vårt besøk på avdelingen ble vi beroliget. Det vil bli tøft, men det skal gå bra. Heldigvis fikk vi med oss informasjonen skriftlig, for hodet sprenges av alt vi får vite i løpet av et besøk.


This week we had a new check up at St. Olavs hospital in Trondheim. The doctors said that nothing much had changed since our last appointment. We chose to think that no news is the same as good news. During our appointment we had another ultrasound. This picture shows our boys stomach (right) and his omphalocele (left). We also had another conversation with our surgeon. It seems like the most likely option is to use a silo. And we got a tour of the NICU, where our boy probably will spend at least his first month. But Steinar and belive this all will end well! 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top